In mijn vorige artikel gaf ik een vooruitblik over welke Hoofdklasse DHSC 1 volgend seizoen zou gaan spelen. Mijn vooruitziende blik bleek niet juist. De heren van de competitie-indeling in Zeist besloten om de twee Hoofdklassen danig door elkaar te halen waardoor DHSC in de Hoofdklasse A terecht is gekomen.

DHSC bijt zaterdag 31 augustus het spits af in en tegen Capelle. Daarna volgen wedstrijden tegen Spijkenisse (thuis), ARC (uit), AZSV (thuis) en sc Feyenoord (uit). Op zaterdag 30 november spelen de Ondiepers de enige regionale derby die deze competitie voor ons rijk is thuis tegen Sportlust’46 uit Woerden.

De andere competitiegenoten zijn: DUNO D.(Doorwerth), Zwaluwen (Rotterdam), De Jodan Boys (Gouda), Rijsoord (Ridderkerk), FC ‘s Gravenzande, FC Rijnvogels (Katwijk), Smitshoek (Barendrecht), Achilles Veen (Veen) en Achilles ‘29 (Groesbeek). De bus zal dus vaak de richting van Rotterdam uit rijden of de andere kant op richting Arnhem/Nijmegen.

Laten we onze tegenstanders eens de revue laten passeren, te beginnen met:

Achilles ‘29, de gevallen voormalige grootmacht bij de zondagamateurs uit Groesbeek is na twee opeenvolgende degradaties te bewonderen in de Hoofdklasse. De Groesbekers voetballen in een klassiek Juventus tenue en door de problemen van de laatste tijd was het onzeker of zij überhaupt wel door konden als voetbalclub. In allerijl is net voordat de overschrijvingsperiode ten einde liep een selectie samengesteld. Door dit vreemdelingenlegioen kan men moeilijk bepalen of zij een rol van betekenis kunnen spelen in het nieuwe seizoen.

Het andere Achilles in deze Hoofdklasse komt uit Veen. Deze club speelt al jaren op dit niveau en eindigde vorig seizoen op een voor hun teleurstellende elfde plaats.

ARC uit Alphen aan den Rijn is evenals DHSC een promovendus. De mannen van Mark Evers wisten in een bloedstollende finale van de nacompetitie af te rekenen met DTS’35 en mogen zich na enkele jaren afwezigheid weer melden in de Hoofdklasse.

AZSV komt uit Aalten. De Aaltenaren zullen zich, na bekendmaking van de indeling, wel achter de oren hebben gekrabd. Jarenlang hebben zij zich ontpopt als een stabiele speler in de Hoofdklasse B en nu mogen zij tweewekelijks de bus starten voor enkele helletochten als het op kilometers aankomt, Aalten ligt namelijk achter Doetinchem tegen de Duitse grens aan.

Capelle, de eerste tegenstander van DHSC, speelde bij de vorming van de Topklasse jarenlang in de top van de zaterdagamateurs. De laatste jaren gaat het minder bij deze club en men wist zich vorig seizoen ternauwernood veilig te spelen met een twaalfde plaats.

DUNO is een oude bekende van DHSC. In de jaargang voor het kampioenschap van DHSC mochten de spelers van DUNO de schaal optillen. Zij hebben dus een jaar Hoofdklasse ervaring achter de rug en hebben zich knap gehandhaafd op dit niveau in het afgelopen seizoen. DUNO gaat, net als AZSV, van Hoofdklasse B naar A.

FC ‘s-Gravenzande is net als DHSC een fusieclub. De in 2010 opgerichte club is één van de grootste amateurverenigingen van Nederland, met meer dan 1600 leden. Nadat in het seizoen 2016-2017 het kampioenschap in de Eerste Klasse B werd gevierd is de FC uitgegroeid tot een stabiele Hoofdklasser, getuige de 7e en 8ste plaats in de voorbije jaargangen.

Uit het voetbalbolwerk Katwijk komt FC Rijnvogels. Nadat zij in het seizoen 2016-2017 degradeerden uit de Derde Divisie eindigden zij de afgelopen 2 seizoenen steevast op de 6e plaats. Zal dit ook de plek worden in het komende seizoen?

De Jodan Boys komen uit Gouda en spelen al jaren in de Hoofdklasse en doen dat altijd zeer verdienstelijk in de middenmoot. In het oog springen hun beker successen van de afgelopen jaren. Dit seizoen streden ze in de nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie, echter werden ze al snel uitgeschakeld door de latere winnaar van de nacompetitie, Sparta Nijkerk.

Rijsoord komt uit de gelijknamige wijk in Ridderkerk. De term heen-en-weer is wel van toepassing op deze club de laatste jaren. Rijsoord is net als Sportlust’46, ARC en DHSC een promovendus. Rijsoord werd met afstand kampioen in de Eerste Klasse B terwijl zij het seizoen daarvoor waren gedegradeerd uit de Hoofdklasse. Saillant detail in deze, het seizoen daarvoor gepromoveerd als kampioen. Bij Rijsoord is er dus alles aan gelegen om dit seizoen dus niet meteen weer te degraderen.

SC Feyenoord is de amateurtak van de profclub uit Rotterdam-Zuid en spelen op Varkenoord (naast De Kuip). De amateurtak is van oorsprong een zondagclub en speelde haar wedstrijden veelal in de hoogste afdelingen. In 2013 werd besloten om op zaterdag te gaan voetballen. Ze begonnen in de Vierde Klasse en promotie op promotie volgde. Sinds het seizoen 2017-2018 spelen zij in de Hoofdklasse en het doel is om ook hiervandaan te promoveren. Dit lukte afgelopen seizoen op een haar na niet. Ze verloren in de halve finale van de nacompetitie, nadat ze in de reguliere competitie op de derde plaats waren geëindigd.

Smitshoek, net als Rijsoord, een club die haar naam heeft verpand aan een woonwijk maar dan uit Barendrecht kenmerkt zich niet door uitschieters in de stand naar boven in de Hoofdklasse. Ze eindigen steevast in de onderste regionen, maar redden het keer op keer wel om erin te blijven. Je kan concluderen dat dit een geharde ploeg is die de klappen van de spreekwoordelijke Hoofdklasse zweep kent. Na het huidige seizoen vindt er wel een ware exodus plaats met betrekking tot spelers die de club verlaten en nieuwe spelers die men heeft aangetrokken.

Voor Spijkenisse was de vorige jaargang een ware martelgang met een happy end. Ze wisten met hangen en wurgen de nacompetitie voor degradatie te winnen, waardoor men Hoofdklasser is gebleven. Voorafgaand aan het vorige seizoen werd Spijkenisse door iedereen met een beetje voetbalverstand gezien als kampioenskandidaat nummer 1. Het liep echter anders door diverse oorzaken. Komend seizoen willen zij revanche op het vorige seizoen en de ambities steken zij daarbij niet onder stoelen of banken. Of dit terecht is, weten we pas over een maand of 11.

Sportlust’46 uit Woerden is vorig seizoen onder leiding van trainer Patrick Loenen met overmacht kampioen geworden van de Eerste Klasse C. De wedstrijden tegen Sportlust’46 zullen de enige regionale wedstrijden zijn dit seizoen. De club uit Woerden is ook uiterst ambitieus, dus het zullen interessante wedstrijden worden tegen hun. Een saillant detail, Evert Brouwers, vorig seizoen DHSC, verdedigd volgend seizoen de clubkleuren van Sportlust’46.

Last but bot least: Zwaluwen uit Rotterdam. Deze club eindigde vorig seizoen netjes als 4e in deze Hoofdklasse. Een team dus met kwaliteit en gezien de spelersmutaties een club met ambities.

Het beloofd een spannend, interessant seizoen te worden voor de mannen van John Vink. Een toertocht met allerlei nieuwe clubs die bolken van enthousiasme en ambities. Een voorspelling wat het seizoen voor DHSC gaat brengen kan onmogelijk worden afgegeven.

Geschreven door: Ronald Evers

Ga terug