Wie gisteren aanwezig was bij de eerste thuiswedstrijd van DHSC op het Wesley Sneijder Sportpark is getuige geweest van een wedstrijd die alles in zich had wat zaterdag Hoofdklasse voetbal in zich had.
Strijd, vechtlust, de wil om te winnen, een rode kaart, combinatievoetbal, een bizar scoreverloop, veel doelpunten en twee teams die wat hadden goed te maken omdat men beide in de seizoensouverture hadden verloren. De Ondiepers trokken in ondertal in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe met een 5-3 overwinning.

De wedstrijd was nog geen 15 minuten oud of het publiek had al 3 doelpunten gezien. Twee voor Spijkenisse en één voor DHSC, gemaakt door Berry van ‘t Land. Opmerkelijk is dat Van ‘t Land geposteerd staat als centrale verdediger en al in twee opeenvolgende wedstrijden het net weet te vinden. Als dit in dit tempo zo doorgaat dan heeft Van ‘t Land aan het eind van deze competitie 30 doelpunten gemaakt. Niet heel slecht voor een verdediger.

De twee doelpunten van Spijkenisse vielen uit counters en dito omschakel momenten. Als je een minpunt kan noemen voor DHSC, dan is dit een punt van zorg voor trainer John Vink. Dat dit de consequentie kan zijn voor het aanvallende voetbal dat DHSC op de mat wil leggen is duidelijk en zolang je er meer maakt dan de tegenstander is er natuurlijk niets aan de hand. Echter, iedereen binnen DHSC is zich bewust dat dit beter moet, wil men een rol van betekenis spelen in deze Hoofdklasse.

DHSC startte de wedstrijd met 1 wijziging ten opzichte van vorige week. Mitch van de Vlist was absent doordat hij deze dag in het huwelijksbootje stapte. Van de Vlist werd vervangen door Emre Bal. DHSC schoot uit de startblokken vanaf het begin met goed positie- en dieptespel. Het was echter Spijkenisse dat door een vlijmscherpe counter 0-1 maakte. Niet veel later scoorde, zoals gezegd, Berry van ‘t Land de 1-1. Nadat Emre Bal de bal voor het intikken had, maar dit verzuimde plaatste Spijkenisse meteen een counter en maakte wederom via Axel-van Dongen de 1-2. Dit was echter volledig tegen de verhoudingen in. Dat DHSC over veerkracht bezit was al bekend van vorig seizoen. De duimschroeven werden bij Spijkenisse aangedraaid en de beloning kwam via de voet van Genaro Snijder die een penalty verzilverde, 2-2.

DHSC ging de tweede helft op dezelfde voet door. Aanval na aanval rolde op het Spijkenisse doel af. Na een ietwat domme overtreding op de 16 meter van Spijkenisse incasseerde Marley Berkvens zijn tweede gele kaart en dus rood. Met nog 40 minuten te spelen moest DHSC door met 10 man. Aan het spelbeeld veranderde echter niets. De inzet van de DHSC spelers kreeg nog een extra boost en men ging gewoon door waar men gebleven was, aanvallen.
De 3-2 viel dan ook vrij snel na de rode kaart. Een pass van Van ‘t Land over dik 50 meter belandde in de rappe voeten van Christian Gandu. De linksbuiten was sneller bij de bal dan de uitlopende keeper. Op het moment dat Gandu de bal over hem heen lifte werd hij als een soort van Battiston getorpedeerd door Schumacher. De wat oudere voetballiefhebbers zullen deze charge vast wel kennen. De wat jongere voetballiefhebbers kunnen Google raadplegen.
Gandu bleef daarna aangeslagen liggen en moest per brancard het veld verlaten.

Na enkele omzettingen en wissels bleef de druk op het doel van Spijkenisse aanhouden. Spijkenisse kwam er sporadisch uit en kwam ook tot kansen. Het was echter Tommy de Klein, centrale verdediger van beroep, die opstoomde dwars door het hart van de Spijkenisse defensie en de 4-2 aantekende met een schuiver in de verre hoek. Met nog minimaal 25 minuten te spelen leek het erop dat Spijkenisse geknakt was, echter niets was minder waar. Nieuwe verse krachten en 11 man die zich niet op deze manier wilde laten slachten lieten zien dat Spijkenisse een gevaarlijke ploeg heeft. Kansen werden er gecreëerd en ook de 4-3 viel. Nadat er ook nog op de paal werd geschoten maakte Genaro Snijder met een lob c.q. boogbal een einde aan de Spijkenisse illusie dat er in Ondiep iets te halen viel.
DHSC heeft dus haar eerste zege te pakken in de Hoofdklasse en dit smaakt naar meer. Volgende week wacht een oude bekende van de  Utrechters, want dan speelt het tegen ARC uit Alphen aan den Rijn. Deze ploeg speelde tot nu toe 2 punten bij elkaar, waarbij de 1-1 tegen FC Rijnvogels afgelopen zaterdag een teken is dat zij ook de boel aardig op de rit hebben als promovendus. Het beloofd dus een spannend potje te worden. Komt het zien!

• Pupil van deze week was Seth Smit en hij speelt in de 013-1. Dit wordt gesponsord door M en J horeca.
  • De wedstrijd bal werd ditmaal gesponsord door Wesley en Willem uit het Derde.